سنگ مثانه یکی از انواع سنگهای ادراری است که در مثانه (سنگ مثانه کریستال ریزی است) یا در ادرار تشکیل میشود. سنگهای مثانه معمولاً ناشی از اختلالات عملکردی در دستگاه ادراری یا وجود جسم خارجی در در این دستگاه ایجاد میشود. اکثر سنگهای مثانه در مردان با سن بالا دیده میشود اما در کشورهای در حال توسعه سنگهای مثانه معمولاً در پسران پیش از بلوغ یافت میشوند.
بر خلاف سنگ کلیه، جنس سنگ مثانه در موارد ادرار غیر عفونی اسید اوریک و در موارد ادرار عفونی سنگ های فسفات آمونیوم منیزیوم می باشد.
علائم سنگ مثانه چیست؟
- درد ناحیه پایین شکم
- مشاهده خون در ادرار
- ادرار سوزناک و دردناک
- تکرر ادرار
- کدر شدن ادرار
- درد در بیضه ها
- منقطع شدن ادرار
علت ایجاد سنگ مثانه
هنگامی که مثانه به طور کاملا خالی نشود ، سنگ مثانه ایجاد می شود. این باعث می شود ادرار به ادرار غلیظ تبدیل شود و سپس متبلور شود و سنگ ایجاد کند.
دلایلی دیگری که موجب ایجاد سنگ می شود:
- بزرگ شدن پروستات
- عفونت در دستگاه ادراری
- بیماری های زمینه ای
- التهاب مثانه
- دیورتیکول مثانه (برآمدگی و کیسههایی که تکی یا چندتایی در دیواره مثانه ایجاد میشوند).
- سنگ کلیه
- ادرار اسیدی
تشخیص سنگ کلیه
با راهکارهای چون سیتیاسکن لگن، تجزیه شیمیایی ادرار، معاینه بدنی، امواج اولتراسوند(ماوراء صوت) و غیره می توان از وجود سنگ در بدن آگاه شد.
درمان سنگ مثانه
بعضی از سنگهای مثانه خودشان دفع میشوند که ممکن است عبور این سنگها تا حدی دردناک باشد. حداقل روزانه ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشید تا بیشتر ادرار کنید.
در بیشتر موارد لازم میشود پزشک سنگها را خارج کند. معمولترین شیوه، استفاده از سیستوسکوپ میباشد که طی آن پزشک لولهٔ باریکی وارد مجرای ادرار میکند. دوربین سنگها را شناسایی میکند و پزشک با استفاده از لیزر یا اولتراسوند، سنگها را به قطعات کوچکتر تقسیم می کند. مایعاتی که مصرف میکنید، تکههای باقیمانده را دفع خواهند کرد.
اگر سنگها خیلی بزرگ باشند احتمالاً به عمل جراحی نیاز است. پزشک ناحیهای نزدیک به لگن را برش داده و سنگها را خارج میکند.
شن مثانه چیست؟
شن مثانه رسوباتی از مواد شیمیایی (معمولاً نمک های معدنی) هستند که اگر چه معمولاً در ادرار حل می شوند، اما می توانند در مثانه تجمع یافته و باعث ایجاد شن شوند که وجود آن ها، باعث ایجاد مشکل می شود. این شن ها به طور طبیعی از طریق ادرار دفع می شوند، اما اگر اندازه آن ها افزایش یابد، تشکیل شن مثانه می دهند.
پیشگیری از ایجاد شن مثان
جلوگیری از تشکیل شن مثانه می تواند با رعایت رژیم غذایی متعادل و افزایش مصرف آب و دفع مایعات اتفاق افتد.
دفع حجم بیشتری از ادرار در روز باعث کاهش غلظت نمک و اطمینان از دفع شن می شود.