منیزیم (Magnesium) یکی از مواد معدنی مورد نیاز بدن است که نقش مهمی در عملکرد صحیح سیستم عضلانی-عصبی، تنظیم فشار خون و تقویت سیستم ایمنی دارد.
منیزیم، چهارمین ماده معدنی فراوان در بدن، به طور طبیعی در بسیاری از غذاها وجود دارد. اما اکثر افراد به دلیل داشتن رژیم غذایی بد مجبور به مصرف مکمل ها از جمله قرص منیزیم می شوند.
منیزیم یک کوفاکتور در بیش از ۳۰۰ سیستم آنزیمی است که واکنشهای بیوشیمیایی متنوعی در بدن، از جمله سنتز پروتئین، عملکرد ماهیچهها و عصبها، کنترل قند خون، انقباض ماهیچهها و ریتم طبیعی قلب را تنظیم میکند.
بدن یک فرد بالغ حاوی تقریباً ۲۵ گرم منیزیم است که ۵۰ تا ۶۰ درصد آن درون سیستم اسکلتی ذخیره میشوند.
حفظ تعادل منیزیم در خون تا حد زیادی توسط کلیه کنترل میشود، که حدودا روزانه حدود ۱۲۰ میلیگرم منیزیم را از طریق ادرار دفع میکند.
نقش منیزیوم در بدن
- سلامت قلب و عروق:اگر بدن به اندازه نیاز منیزیم دریافت نکند، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی مانند نارسایی قلب افزایش مییابند.
- بهبود کیفیت خواب: خوابیدن با کیفیت به عملکرد خوب ما در روز کمک زیادی میکند. منیزیم به بهتر و عمیقتر خوابیدن آنان کمک میکند.
- کنترل قند خون: اگر منیزیم کافی دریافت نکنید دچار وضعیت مقاومت به انسولین خواهید شد. این وضعیت پیشزمینهای برای ابتلا به دیابت نوع ۲ است.
- کاهش سردردهای میگرنی
- بهبود علائم سندروم پیش از قاعدگی (PMS)
- بهبود عملکرد عضلانی ورزشکاران
- کاهش احتمال ابتلا به بیماریهای التهابی
- مبارزه با افسردگی و اضطراب : تحقیقات نشان داده عدم دریافت منیزیم با سطوح بالای اضطراب مرتبط است و ۲۲ درصد افراد زیر ۶۵ سال در صورت نداشتن منیزیم در رژیم غذایی خود دچار افسردگی و استرس می شوند.
خواص منیزیم برای مردان
سلامت جنسی و پروستات یکی از اصلی ترین خواص این ماده برای آقایان است.
پروستات یک غده در سیستم تناسلی مردان است و در عملکرد جنسی نقش مهمی ایفا می کند در نتیجه مصرف مناسب منیزیم به عنوان یک آنتی اکسیدان در سلامت این غده و کاهش التهاب و بهبود عملکرد آن کمک زیادی می کند.
منابع طبیعی منیزیم
- بادام زمینی
- اسفناج
- بادام هندی
- لوبیا پخته
- نان سبوسدار
- آووکادو
- حبوبات
- شکلات تلخ
مصرف قرص منیزیم
ممکن است مواد غذایی خوراکی منیزیم کافی به بدن نرسانند. اهمیت این نکته به ویژه برای سالمندان مطرح خواهد شد پس چگونه میتوانیم به بدنمان کمک کنیم؟
مکمل منیزیم به صورت قرص، کپسول و قرص جوشان در بازار موجود است و میتوان آن را بدون نسخه پزشک نیز تهیه کرد. اما بهتر است پیش از مصرف هر مکملی با پزشک مشورت کنید، زیرا مصرف بیشتر از حد مجاز میتواند باعث بروز عوارض جانبی مانند مشکلات گوارشی شود.
چه گروه هایی بیشتر در معرض کمبود منیزیم قرار می گیرند ؟
افرادی که بیماریهای گوارشی دارند
افراد مبتلا به دیابت نوع ۲
افرادی که وابستگی به الکل دارند
بزرگسالان مسن (سالمندان)
عوارض جانبی منیزیم
منیزیم در مواردی می تواند باعث تحریک دستگاه گوارش، حالت تهوع، استفراغ و اسهال شود.
همچنین مصرف زیاد می تواند باعث آریتمی قلب و ضعف اعصاب بدن می شود.