میلیا یک عارضه پوستی است که حالتی شبیه به جوش یا آکنه سفید رنگ دارد. این عارضه قطر حدودی ۱ الی ۲ میلی متر داشته و عموماً به رنگ سفید یا زرد و ظاهری گنبدی شکل است. میلیا پوست را دچار التهاب، خارش یا قرمزی نمی کند و تنها زمانی که با اجسامی مانند پتو در تماس قرار بگیرد، ممکن است کمی ملتهب شود. میلیا نوع اولیه ممکن است در اطراف چشم، دماغ یا سقف دهان کودکان و یا بزرگسالان ایجاد شود.
میلیا ممکن است در برخی افراد از جمله نوزادان ( حدود ۸۵ درصد از نوزادان در هنگام تولد دچار این عارضه پوستی هستند.)بهخودیخود از بین برود؛ ولی امکان دارد برخی مجبور به برداشتن آنها شوند. هنگامی که میلیا به چشم نزدیک است، برای جلوگیری از ایجاد مشکل در میدان دید، ممکن است به ملاحظات ویژهای نیاز باشد.
میلیا یا میلیوم در واقع زمانی رخ میدهد که کراتین در زیر سطح پوست به دام میافتد. کراتین یک پروتئین قوی است که معمولاً در بافت پوست، مو و سلولهای ناخن یافت میشود.
علل بروز میلیا
علت به وجود آمدن میلیا در نوزادان تازه متولد شده ناشناخته است اما در بزرگسالان می تواند به دلایلی که در زیر به ان اشاره کرده ایم به وجود آید:
- قرار گرفتن در معرض نور خورشید
- آسیب پوستی
- حساسیت در برخورد با پیچک سمی
- در برخی افراد به واسطه تروما (ضربه و آسیب) یا عمل جراحی زیبایی اتفاق میافتد
- مصرف طولانی مدت پماد های استروئیدی
- فرایندهای لایه برداری پوست همچون درم ابریژن یا لیزر پوست
همانطور که گفته شد استفاده از کرمهای استروئیدی می تواند منجر به ایجاد میلیا در پوست شود. برخی از مواد موجود در محصولات مراقبت از پوست و آرایش میتواند در برخی افراد باعث ایجاد میلیا شود. اگر پوست مستعد میلیا دارید، از مواد زیر اجتناب کنید:
- پارافین مایع
- نفت مایع
- روغن پارافین
- روغن نفت
این مواد در واقع انواع روغنهای معدنی هستند که ممکن است باعث ایجاد میلیا شوند.
درمان میلیا
میلیا در چند نوع اولیه، ثانویه، پلاک و غیره می تواند ظاهر شود اما در بیشتر موارد احتیاج به درمان های جدی نداشته و در طی چند ماه برطرف خواهد شد و جای نگرانی ندارد.
هیچ درمانی برای میلیای نوزادان لازم نیست، چون معمولا در عرض چند هفته از بین میروند. در بزرگسالان نیز میلیا ظرف چند ماه از بین میرود. اگر این کیستها باعث ناراحتی شوند، درمانهای زیر پیشنهاد می شود :
- سرما درمانی: نیتروژن مایع میلیا را منجمد میکند. متداولترین روش حذف
- تخلیه با استفاده از سوزن یا رویه برداری: یک سوزن استریل محتویات کیست را خارج میکند.
- رتینوئیدهای موضعی: این کرمهای حاوی ویتامین A به لایه برداری پوست شما کمک میکنند.
- لایه برداری شیمیایی: لایه برداری شیمیایی باعث میشود که اولین لایه پوست کنده شود و پوست جدید بیرون بیاید. . لاکتیک اسید، گلیکولیک اسید و سالیسیلیک اسید از مهمترین ترکیبات تشکیل دهنده لایه بردارهای شیمیایی می باشند.
- ابلیشن با لیزر: در درمان با لیزر برای میلیا، یک لیزر کوچک روی نواحی آسیب دیده متمرکز میشود تا کیستها را از بین ببرد.
- دیاترمی: گرمای شدید کیستها را از بین میبرد.
- کورتاژ تخریب: کیستها با جراحی خراشیده و سوزانده میشوند.
جلوگیری از ایجاد میلیا در بزرگسالی
برخی از متخصصان تغذیه معتقدند ارتباطی بین کمبود ویتامین های A و امگا و ایجاد میلیا پوستی وجود دارد، اگرچه دلیل علمی اساسی در پشت آن نیست، اما هیچ ضرری هم در مصرف مکمل های ویتامین A و امگا وجود ندارد و در جلوگیری از تشدید آن ها نیز مؤثر هستند. ویتامین A و امگا برای سلامتی پوست بسیار مهم هستند؛ زیرا این ویتامین ها به گردش خون و هیدراتاسیون سلول های پوستی کمک می کنند.
لایه برداری یکی از روش های جلوگیری از میلیا پوستی می باشد که ممکن است ساخت سلول های مرده پوستی را که منجر به تشکیل میلیا می شود را متوقف کند. محصولاتی که شامل اسیدها هستند بهترین لایه برداری به شمار می آیند و فیشیال پوست حداقل به صورت فصلی روش مناسبی برای لایه برداری و پاکسازی پوست است.