سیگار پرطرفدار اما کشنده، سالانه جان میلیون ها نفر را در سراسر جهان میگیرد و به عنوان عامل اصلی بیماریهای غیر واگیر و مرگ و میر شناخته میشود.این ماده، حاوی بیش از ۷۰۰۰ نوع ماده شیمیایی سمی و سرطانزا است.
نیکوتین، ماده اعتیادآور موجود در سیگار، با فریب سیستم عصبی، ترک آن را به چالش سختی تبدیل میکند. اما عوارض سیگار تنها بیماریهای قلبی و عروقی و مشکلات ریوی نمی باشد. تحقیقات نشان دادهاند که طیف وسیعی از بیماریها میتوانند تحت تاثیر این مادهی مخدر بروز پیدا کنند و یا روند وخیمتری به خود بگیرند. حداقل تا کنون ۸ نوع سرطان خطرناک با سیگار کشیدن شناسایی شده است.
در ادامه این مقاله از پارسینو به اعتیاد سیگار و آسیب هایی که به فرد وارد می کند می پردازیم.
اعتیاد به سیگار
اعتیاد به هر موادی، وضعیتی را می گویند که در آن فرد، ماده روانگردان مورد استفاده را به طور قابل توجهی با ارزش تر از سایر اشیاء و فعالیت هایی که قبلاً برای آنها ارزش قائل بود، در نظر می گیرد و به طور جدی آن ماده را اولویت خود قرار می دهد و زندگی خود را وابسته به آن ماده می داند. مصرف هر نوع ماده ای است.
در سیگار عامل این اعتیاد نیکوتین است. سازمان بهداشت جهانی، اعتیاد به نیکوتین را مصرف منظم ۱ عدد سیگار در روز تعریف کرده است. مصرف نیکوتین که دارای اثرات تحریکی بر سیستم عصبی است، و به مرور زمان باعث وابستگی فیزیکی و روانی در افراد می شود.
اجتناب از مصرف سیگار یا همان نیکوتین که به طور مستقیم با طیف وسیعی از مشکلات سلامتی ارتباط دارد بسیار حیاتی می باشد. ترک سیگار، کیفیت زندگی را به طور قابل توجهی افزایش می دهد.
عوارض سیگار
برخی از خطرناک ترین عوارض سیگار و نیکوتین به شرح زیر است:
- انواع سرطان : تحقیقات در سالهای اخیر نشان داده است که دود سیگار نقشی مهمی در ابتلا به طیف وسیعی از سرطانها دارد. این شامل سرطان ریه، دهان، حلق، حنجره، مری، معده، روده بزرگ، مثانه، کلیه، لوزالمعده، رحم و دهانه رحم میشود.
- آسیب به پوست، مو و ناخن : تحقیقات نشان دادهاند استعمال دخانیات سبب آسیبهای زیر بر روی پوست میشود:
ایجاد چینوچروک در پوست نازک، شدن پوست و قابل مشاهده شدن رگها، گود افتادگی گونه و کاسه چشم، ریزش مو با الگوی مردانه، نازک شدن ناخن، پیری زودرس و خاکستری شدن موهای سر
- تخریب سیستم تنفسی : دود سیگار، حاوی انبوهی از سموم است که با ورود به ریهها باعث التهاب و همچنین آسیب شدید به ریهها میشود. این موضوع میتواند منجر به بیماریهای تنفسی مانند برونشیت، آسم و بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) شود.
- ناباروری : بر روی مردان باعث نابارور شدن اسپرم ها و ، کاهش میل جنسی و اختلال (به دلیل آسیب رساندن به عروق خونی) در نعوظ می شود
در خانم ها می تواند باعث ناباروری تخمک( به هم زدن هورمون ها)، سقط جنین و زایمان زودرس و تولد نوزاد با وزن بسیار پایین شود.
- آسیب به بافت استخوانی بدن : مواد شیمیایی مضر موجود در سیگار به سلولهای استخوانی آسیب جدی میرساند و ساخت و عملکرد طبیعی آنها را مختل میکند. تحقیقات علمی ارتباط بین سیگار کشیدن و سلامت استخوان را تایید کردهاند. به عنوان مثال، یک مطالعه گسترده نشان داد که خطر ابتلا به پوکی استخوان در افراد سیگاری دو برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری می باشد.
- دیابت: دیابت یکی دیگر از بیماریهایی که است که تحت تاثیر سیگار کشیدن می تواند ایجاد یا شدت بگیرد. طبق تحقیقات اخیر متخصصان مشخص شده است که سیگار کشیدن خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش میدهددر واقع سیگار کشیدن میزان انسولین تولیدی بدن را تحت تاثیر قرار میدهد.
- کاهش IQ : سالها سیگار کشیدن می تواند مغز را نیز تحتتأثیر قرار دهد.مصرف طولانیمدت سیگار میزان IQ را کاهش میدهد و همچنین مهارتهای تفکر را نیز به شدت کند و کم می کند.
- افسردگی: سیگار کشیدن خطر ابتلا به افسردگی، اضطراب، اسکیزوفرنی را افزایش می دهد
- خلق و خو : نیکوتین موجود بر تعادل مواد شیمیایی مغز که در تنظیم خلق و خو نقش اصلی را ایفا، تأثیر مستقیم میگذارد.
- تاثیر منفی بر دهان و دندان : سیگار کشیدن میتواند باعث پوسیدگی دندان، بیماری لثه و سایر مشکلات دهان و دندان شود. به همین دلیل نیز افراد سیگاری بسیار بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به بیماریهای مربوط به دهان و دندان قرار دارند.
- اختلال در گوارش: دستگاه گوارش یکی از حساس ترین ارگان های بدن است که از عوارض سیگار کشیدن در امان نمیماند. افراد سیگاری بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به زخم و سوزش معده و همچنین زخم اثنی عشر هستند.
- کاهش سرعت بهبودی زخم ها : تحقیقات بسیاری نشان دادهاند که زخم افراد سیگاری بعد از انجام اعمال جراحی به سرعت سایرین بهبود حاصل نمیکند و روند ترمیم به شدت کاهش می یابد.
- خطر لختگی خون : سیگار کشیدن، قابلیت انعقاد خون را افزایش میدهد و خطر تشکیل لختههای خونی بالا میبرد و باعث مسدود شدن رگ های خونی می شود.
- افزایش سطح کلسترول: سیگار کشیدن، سطح LDL (کلسترول بد) را در خون افزایش میدهد و سطح HDL (کلسترول خوب) را کاهش میدهد. این امر به تجمع رسوبات چربی در عروق (آترواسکلروز) می شود و خطر سکته را افزایش می دهد.
- ایجاد اختلالات کبدی : سیگار کشیدن همچنین باعث ابتلا به کبد چرب و دیگر اختلالات کبدی می باشد. به عبارتی میتوان گفت سیگار کشیدن باعث اختلال در عملکرد درست کبد می شود.
- ایجاد مشکلات بینایی : یکی از مهمترین عوارض سیگار کشیدن که معمولا کمتربه آن پرداخته شده است، آسیب به عصب بینایی است. در پی این آسیب بیماریهایی همچون آب سیاه، آب مروارید و دژنراسیون ماکولا رخ خواهد داد.
این بخشی از آسیب های شناخته شده و نشده سیگار به جسم و روان افراد است. با ترک آن به زندگی خود و اطرافیانتان سلامتی را برگردانید .