cropped-rr 1

کینوا چیست؟ خواص کینوا

کینوا

 گیاه کینوا، شبه غله‌ای است که  گیاه بومی سرزمین‌های آمریکای جنوبی محسوب می شود.

کینوا نوعی دانه خوراکی است که از آن به عنوان غلات آماده، استفاده می‌کنند. 

برخی از کشورهای حوزه آمریکای جنوبی، کینوا را مادر همه غلات می‌نامند و آن را بسیار مقدس می‌دانند! طی سال‌های اخیر تقریبا تمامی نقاط دنیا می‌توانند از فواید دانه کینوا بهره‌مند شوند.

دانه کینوا به سه رنگ سفید، قرمز و مشکی وجود دارد. دانه کینوا سفید که کمی مایل به زرد است، بهتر از بقیه انواع آن بدست می‌آید و به آن کینوا طلایی نیز می‌گویند زیرا بعد از پخت خیلی نرم و شیرین است. دانه کینوا قرمز که بعد از پخت به رنگ قهوه‌ای در می‌آید، بافت خود را حفظ کرده و بیشتر در تهیه سالاد استفاده می‌شود و دانه کینوا مشکی نیز بعد از پخت رنگ خود را حفظ می‌کند و از نوع سفید هم شیرین‌تر است.

یکی از مهم‌ترین خواص دانه کینوا، وجود مقدار فیبر بالا  در آن است! بر اساس تحقیقات و آزمایشاتی که در رابطه با این دانه خوراکی صورت گرفته است، دانشمندان به این نتیجه رسیده‌اند که؛ در هر ۱۰۰ گرم از دانه کینوا، بین ۱۰ تا ۱۶ گرم فیبر وجود دارد. همچنین، در هر پیمانه از ۱۷ تا ۲۷ گرم فیبر وجود خواهد داشت. این مقدار، حدودا ۲ برابر میزان فیبری است که در سایر غلات وجود دارد!

طبع دانه کینوا

طبع این شبه غله نه سرد و نه گرم است بلکه  معتدل است و به همین دلیل از نظر طب سنتی همه افراد می‌توانند آن را مصرف کنند. بنابراین می‌توانید به راحتی و با هر طبیعتی که بدن شما دارد، دانه کینوا را مصرف کنید.

unnamed 1 1

خواص دانه کینوا

از برگ های جوان به عنوان سبزی تازه یا به صورت پخته در ترکیب غذایی مانند، کوکو و آش استفاده می شود. ولی محصول اصلی این گیاه، دانه آن است که دارای ارزش غذایی بسیاری است. کینوا در کشورهای آمریکای جنوبی بنام های : خاویار گیاهی و برنج اینکا هم شناخته می شود. ارزش غذایی بسیار بالای دانه یا بذر آن موجب مقایسه ی آن توسط سازمان (FAO) با شیر خشک گردیده است. دانه های این گیاه مقدار سدیم کمتر ولی میزان کلسیم، فسفر، منیزیم، پتاسیم، آهن، مس، منگنز و روی بیشتری از گندم، جو و ذرت دارند.

در ادامه این مقاله از پارسینو به خواص بی نظیر کینوا خواهیم پرداخت : 

  • مناسب برای رژِم بدون گلوتن : گلوتن، ماده غذایی است که در بیشتر غلات وجود دارد. اگر قصد دارید تا رژیم بدون گلوتن را آغاز کنید، بهتر است تا مواد غذایی را انتخاب نمایید که به صورت طبیعی حاوی گلوتن نیستند. دانه کینوا، یکی از این مواد غذایی است که به صورت طبیعی، دارای گلوتن نمی‌باشد.  همچنین  برای افراد مبتلا به سلیاک (عدم تحمل گلوتن) مبتلا هستند، گزینه مناسبی جهت مصرف به‌عنوان جایگزینی برای برنج و حتی به‌عنوان آرد، در تهیه نان  وشیرینی است.
  • کنترل قند خون : شاخص گلیسمی، در واقع واحدی است که می‌توان به کمک آن سطح قند خون ن را اندازه‌گیری کرد. به صورت کلی، مواد غذایی که دارای شاخص گلیسمی بالایی هستند، سبب افزایش قند خون، احساس گرسنگی می شوند که خود در نهایت  موجب اضافه وزن می‌شود.

مصرف بیش از اندازه این دسته از مواد غذایی، سبب می‌شود تا خطر ابتلا به بیماری‌های قلب و حتی دیابت نوع ۲، در افراد بالا رود .مصرف دانه کینوا به صورت مستمر و روزمره، به کنترل قند خون شما کمک شایانی خواهد کرد.

  • آنتی اکسیدان بالا :این دانه شامل مقدار زیادی آنتی‌اکسیدان می‌باشد. مصرف آنتی‌اکسیدان‌ها می‌تواند رادیکال‌های آزاد موجود در بدن را از بین ببرد، سیستم ایمنی بدن را تقویت کند و حتی روند پیری را به تاخیر بیاندازد.

تحقیقاتی در رابطه با میزان آنتی اکسیدان موجود در انواع غلات، شبه غلات و سبزیجات صورت گرفت؛ اما در نهایت مشخص شد که، میزان آنتی‌اکسیدان‌های کینوا، از تمامی آن‌ها بیشتر است.

  • منبع معدنی عالی : کینوا  سرشار از انواعی از ویتامین‌ها و مواد معدنی و اسیدهای آمینه و فیبر گیاهی بالا است و همچنین کالری کمی دارد پس بسیار مناسب برای افراد سالم خوار است
unnamed 2 1

خواص کینوا برای لاغری

یکی از مهم‌ترین خواص دانه کینوا، این است که به شدت سوخت و ساز بدن را افزایش می‌دهد در واقع، شما با مصرف این ماده غذایی می‌توانید در مدت زمانی کوتاه، شاهد کاهش وزن قابل توجه خود باشید. 

در تحقیقات و مطالعات دانشمندان، دانه کینوا به جای پاستا و نان‌های معمولی در برنامه غذایی افراد قرار داده شد. با نظارت بر نتایج این تحقیقات، محققان به این نتیجه رسیدند که؛ قند خون و تری گلیسیرید موجود در بدن افراد تا حد زیادی کاهش پیدا کرد. به علاوه، افزودن دانه کینوا به برنامه‌های غذایی که شامل مقدار بالایی فروکتوز هستند، سبب می‌شود تا اثرات منفی فروکتوز ز بین برود.

از طرف دیگر، مصرف دانه کینوا سبب می‌شود تا به مرور اشتهای شما کاهش پیدا کند. دانه کینوا، شامل مقدار زیادی پروتئین است که باعث افزایش سوخت و ساز بدن و کاهش اشتها نسبت به مصرف غذاهای پرکالری و چرب می شود.. فیبر موجود در دانه کینوا، سبب می‌شود تا روند هضم غذا در دستگاه گوارشی شما بیشتر طول بکشد و در نتیجه شما برای مدت طولانی‌تری احساس سیری خواهید داشت.

مضرات دانه کینوا

  1. این دانه به دلیل کربوهیدرات بالا مناسب افرادی که رژیم کتوژنیک دارند نیست.
  2. کینوا دارای مقداری اگزالات است. این ماده در جذب کلسیم اختلال ایجاد می‌کند و برای افرادی که مبتلا به ناراحتی کلیه هستند و یا کلیه آن‌ها سنگ اگزالاتی تولید می‌کند، مضر است و بهتر است زیر نظر پزشک آن را مصرف کنند.
مطالب پیشهادی
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *