در سالهای اخیر، موضوع افزایش تعطیلات آخر هفته بهعنوان یک روز رسمی در تقویم ایران مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. دولت سیزدهم لایحهای را به منظور «افزایش تعداد تعطیلات روزهای هفته و کاهش ساعت اداری» به مجلس شورای اسلامی ارسال کرد. پس از تصویب کلیات این لایحه، تصمیمگیری درباره روز تعطیل جدید به کمیسیون اجتماعی ارجاع داده شد.
پس از بررسیهای لازم، نمایندگان مجلس تصمیم به تعطیلی ابتدای هفته و در روز شنبه گرفتند، این تصمیم با واکنشهای مختلفی مواجه شد و مخالفان آن، از جمله برخی از اعضای شورای نگهبان، فشارهایی را بر مجلس وارد کردند. یکی از دلایل اصلی مخالفتها، نگرانیهای شرعی مربوط به تعطیلی روز شنبه بود، در حالی که اکثر کشورهای مسلمان، اعم از شیعه و سنی، این روز را تعطیل کردهاند.
پس از بازگشت مصوبه مجلس و تغییرات در ترکیب مجلس، کمیسیون اجتماعی مسئول بررسی مجدد این مصوبه شد، در نهایت، تصمیم بر این شد که روز پنجشنبه بهعنوان روز تعطیل رسمی معرفی شود، این در حالی است که مصوبه تازه کمیسیون اجتماعی مجلس باید مجدداً در صحن علنی مجلس مطرح شود و تمام نمایندگان مجلس بر تعطیلی روز پنجشنبه نظر بدهند.
تعطیلی ۵شنبه شامل چه ارگان های نمی شود؟
تعطیلی روز پنجشنبه همه بخشها، اعم از دولتی و خصوصی را شامل میشود، بهجز گمرک، سازمان امور مالیاتی و بیمارستانها.
داداشی، سخنگوی کمیسیون اجتماعی، روز گذشته مطرح کرد: در مورد دستگاههایی که از این مصوبه مستثنی شدند، تعیین ضرورت آنها به سازمان برنامه و بودجه، سازمان اداری و امور استخدامی و معاونتهای ریاستجمهوری واگذار شده است.
رئیس اتاق تهران در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی، از تصویب تعطیلی روز پنجشنبه در مجلس گلایه کرد و گفت: وقتی دولت از تعطیلی پنجشنبه صحبت میکند، این امر بر وضعیت کسبوکارها تأثیر میگذارد و برای تولیدکنندگان بخش خصوصی هزینهزا خواهد بود.
وی افزود همه کشورهای دنیا غیر از جیبوتی که جمعه تعطیل است، شنبه و یکشنبه تعطیل هستند، حتی افغانستان و عراق هم جمعه و شنبه تعطیل هستند و اتاق بازرگانی نیز تعطیلی شنبه را پیشنهاد کرد؛ اما در نهایت در مجمع تشخیص مصلحت صراحتاً اعلام کردند که تعطیلی شنبه ممکن نیست، ما هم گفتیم؛ “پس پنجشنبه را تعطیل نکنید”