سکسکه (به انگلیسی: Hiccups) یک اختلال بی خطر و رایج بین تمامی افراد است. زمانی که یک گرفتگی یا اسپاسم در ناحیه پرده دیافراگم رخ می دهد، جریان نفس توسط طناب های صوتی یا به اصطلاح گلوت بسته می شود. بسته شدن نفس سبب ایجاد صدایی می شود که به صدای سکسکه معروف است. بسته شدن نفس به صورت پیوسته با ایجاد صدا، سکسکه نام دارد.
آیا سکسکه خطرناک است؟
سکسکه اصلا نشانه وجود یک بیماری نمی باشد و در واقع واکنش طبیعی بدن است نسبت به اسپاسم پرده دیافراگم، پس جای نگرانی وجود ندارد. سکسکه معمولا چند دقیقه پس از شروع آن پایان می یابد. البته ممکن است که ساعت ها طول بکشد تا متوقف شدن آن. اگر که سکسکه تان بیش از ۲۴ ساعت طول کشید، حتما به پزشک عمومی مراجعه نمایید. در موارد نادری هم پیش آمده است که سکسکه بیش از یک ماه طول بکشد و با اقدامات مربوطه برطرف نشود. این مدل از سکسکه می تواند خطرناک و مشکل ساز باشد و از وجود یک عامل ناشناخته بیماری در بدن خبر می دهد؛ این فرد باید بلافاصله اقدام به دارو درمانی سکسکه خود بکند و با پزشک متخصص درباره شرایط خود مشورت کند. در صورت عدم درمان ممکن است سکسکه تا چندین ماه تداوم پیدا کند و باعث بروز مشکلات جدی تر در بدن فرد شود از جمله: ایجاد ضعف و خستگی و کاهش وزن.
علت سکسکه چیست؟
عوامل مختلفی برای بروز سکسکه شناسایی شده. شایع ترین آن را می توان به پرخوری غذا ربط داد که معمولا با خوردن یک لیوان آب بعد از چند دقیقه بر طرف میشود. همچنین مشروبات الکلی و نوشیدنی های انرژی زا با قند بالا و یا استرس و هیجان بیش از حد می تواند سبب بروز سکسکه شود. نفس کشیدن پشت سر هم در زمان مکیدن آب نبات نیز می تواند باعث سکسکه در افراد بشود.
تحریک عصب واگ
سکسکه به صورت مداوم در ۲۴ ساعت جای نگرانی ندارد و اصلا نگران کننده نیست. ولی طولانی تر شدن زمان سکسکه بیش از یک شبانه روز، می تواند از عارضه ی تحریک عصب واگ خبر دهد. در مواقعی که یک جسم خارجی با پرده گوش تماس پیدا کند، در بدن افراد تومور وجود داشته باشد و یا فرد بیمار رفلاکس های متعدد معده داشته باشد، سکسکه به مدت بلندی باقی خواهد ماند و با مراجعه به دکتر باید علت اصلی آن مشخص شود.
سیستم عصبی مرکزی
یکی دیگر از عواملی که منجر به بروز اختلال سکسکه می شود، آسیب دیدن سیستم عصبی مرکزی در اثر تصادف می باشد. هدف اصلی این سیستم عصبی مقابله و رفع اختلال سکسکه است.
بیماری های زمینه ای
برخی از بیماری ها می توانند سبب بروز سکسکه طولانی و مداوم در افراد شوند، از جمله: دیابت و قند خون، اعتیاد به مواد مخدر، بیماری های کلیوی و…
درمان سکسکه
درمان سکسکه منوط به مدت زمانی است که فرد دچار سکسکه شده است. معمولا سکسکه های کوتاه مدت با درمان های خانگی قابل درمان است. اما در مواقعی که درمان خانگی کارساز نیست باید به پزشک متخصص مراجعه کرد تا تحت درمان با دارو قرار بگیرید.
درمان خانگی سکسکه
اقدامات ساده و خانگی که می تواند در قطع سکسکه موثر باشند به شرح ذیل است:
عمل دم و بازدم در داخل یک کیسه پلاستیکی
حبس چند ثانیه ای نفس در ریه و خارج کردن آن در چند تکرار مختلف
نوشیدن یک لیوان آب سرد
مکیدن یک قالب کوچک یخ
فشار وارد کردن بر روی دیافراگم با نیروی دست
ترساندن فرد مبتلا به سکسکه
چکاندن یک قطره سرکه بر روی زبان
برای خواندن مقالات بیشتر با سایت پارسینو در ارتباط باشید.