شله زرد یکی از انواع دسر های خوشمزه و پرطرفدار ایرانی است که به دو صورت سرد و گرم می توان آن را سرو کرد.
این دسر سنتی و قدیمی به عنوان یک دسر مناسبتی، در مناسبت های مذهبی به صورت نذری در میان مردم پخش می شود. شله زرد نذری گزینه مناسبی برای ماه رمضان نیز می باشد. می توان شله زرد را به صورت قالبی یا به صورت تک نفره تهیه نمود. شله زرد یکی از اصیل ترین دسرهای ایرانی می باشد که در کرمان به نام ابراهیم خانی معروف است.
این دسر بخش مهمی از فرهنگ و آیین های دینی در ایران است و اغلب در مراسم هایی مانند ماه محرم و سایر ایام عزاداری ان را به عنوان نذری تهیه می کنند و در میان نیازمندان پخش می کنند. توزیع این دسر به عنوان نذری بین مردم نه تنها رسمی مذهبی، بلکه نشان دهندهی حس مهمان نوازی و بخشندگی در فرهنگ ایرانی است.
در ادامه این مقاله از پارسینو طرز تهیه شله زرد را خواهیم داشت:
طرز تهیه شله زرد نذری
مواد لازم جهت تهیه شله زرد
برنج نیم دانه | ۱ پیمانه |
شکر | ۲ فنجان |
زعفران دم کرده غلیظ | نصف فنجان |
گلاب | نصف پیمانه |
کره | ۵۰ گرم |
خلال بادام و پسته | به میزان لازم |
آب | ۷پیمانه |
دارچین | به میزان لازم |
ابتدا برنج را از شب قبل درون یک کاسه بزرگ و جادار خیس می کنیم، حدی آب اضافه می کنیم که سطح آب ۲ بند انگشت بالاتر از سطح برنج باشد. برای خیس کردن برنج از نمک استفاده نکنید.
بعد از ۲۴ ساعت، خلال بادام و خلال پسته را داخل یک کاسه می ریزیم و نصف پیمانه گلاب اضافه کنیم تا خلال پسته و بادام به خوبی خیس بخورند و معطر و نرم شوند.
طرز تهیه شله زرد
برنج خیسانده شده را همرا ۷ پیمانه آب روی حرارت متوسط قرار می دهیم و اجازه می دهیم به مدت یک ساعت بپزد و دانه برنج ها بشکفد. بعد از این مدت زعفران را به آن اضافه می کنیم هم میزنیم تا شله زرد به خوبی رنگ بگیرد و پس از آن کره را نیز اضافه میکنیم و بعد از ده دقیقه شکر را می ریزیم.
سپس اجازه می دهیم تا شکر به خوبی حل و مخلوط شود . زعفران را بعد از شکر اضافه نکنیم چون شکر باعث میشود زعفران به خوبی رنگ به برنج ندهد و رنگ شله زرد زرد و جا افتاده نشود.
کمی که شله زرد غلیظ شد، خلال بادامی که از قبل در گلاب خیس کرده ایم را اضافه می کنیم. چند جوش که زد و پخت رو به اتمام بود گلاب و (عرق هل در صورت تمایل) رو اضافه و هم بزنید و بگذارید چند دقیقه روی حرارت بماند دقت کنید بعد افزودن گلاب دیگر مراحل پخت تمام شده و نباید بیش از حد بجوشد.
زیر قابلمه شعله پخش کن بذارید و حرارت رو کاملا کم کنید و دمکنی بذارید و ۱۵ تا ۲۰ دقیقه اجازه دهید تا خوب دم بکشد، بعد از این مدت حرارت را خاموش کرده ولی دم کنی رو برای ۲۰ دقیقه دیگه روی قابلمه نگه دارید تا جا افتاده شود.
حال می توانید شله زرد را در کاسه بریزید و کمی که خنک شد و روی ان سفت شد با خلال، دارچین، گل محمدی و غیره آن را تزیین و نوش جان کنید.
فوت و فن پخت شله زرد
- افزودن اندکی روغن مایع مانع آب انداختن شله زرد می شود.
- دم انداختن شله زرد مانع آب انداختن آن می شود.حتما پس از ان که برنج به طور کامل پخت و دانه های آن باز شد شکر را اضافه کنید.
- به هیچ عنوان تا قبل ریختن شکر برنج را هم نزنید زیرا زود ته می گیرد.