اضطراب اجتماعی (Social anxiety) نوعی از اختلالات روانی می باشد که فرد را ناتوان می کند از قرار گرفتن در موقعیت های اجتماعی متفاوت. همچنین این اختلال با نام های دیگری نیز شناخته می شود مانند فوبیای اجتماعی که اگر درمان نشود منجر به تشدید وضعیت بیمار در آینده می شود.
در اضطراب اجتماعی فرد احساسات متفاوتی را در زمینه های عاطفی، جسمی و روانی تجربه خواهد کرد. این تجربیات می تواند بسیار آزاردهنده باشد، به حدی می رسد که فرد را از قرار گرفتن در آن موقعیت فراری می دهد و فرد بیمار، کنج ذلت خویش را برمیگزیند. با ما در پارسینو همراه باشید تا با نشانه های اضطراب اجتماعی و درمان آن آشنا شوید.
اضطراب اجتماعی چیست؟
فوبیای اجتماعی دومین اختلال رایج در افراد جامعه است که به سادگی قابل تشخیص است و این روزها بسیار همه گیر شده است. این اختلال به این صورت است که فرد بیمار از نگاه و مورد قضاوت قرار گرفتن از جانب دیگران هراس دارد و شدت اضطراب بسته به فرد میتواند شدید، مزمن و مداوم باشد. اضطراب اجتماعی به شدت بر روی جایگاه فرد در جامعه تاثیر می گذارد و فرد اکثر اوقات تمایل به گذراندن وقت خود به تنهایی دارد.
میل به تنهایی در بیماران اضطراب اجتماعی می تواند زندگی کاری، اجتماعی و عاطفی افراد را مختل سازد و اگر که این اختلال درمان نشود و فرد بیمار بر روی ترس هایش غلبه نکند، سبب تشدید بیماری می شود.
فرد بیمار معمولا چند روز قبل از یک رویداد مانند قرار ملاقات، ارائه کنفرانس در یک جمع شلوغ و… دچار استرس و اضطراب می شوند و دلشوره میگیرند. عدم درمان اضطراب اجتماعی در آینده می تواند منجر به کاهش عزت نفس و افسردگی شدید شود. همچنین در موارد شدیدتر فرد مضطرب رو به استفاده از الکل و
در برخی از مواقع، فوبیای اجتماعی بسته به یک موقعیت خاص اتفاق می افتد، مثلا زمانی که فرد با یک شخص غریبه هم صحبت می شود، دچار اضطراب می شود.
علائم اضطراب اجتماعی
تشخیص اضطراب اجتماعی زمانی صورت می پذیرد که ترس و اضطراب نسبت به موقعیت های مختلف در جامعه بر فرد بیمار حاکم شود و در روتین روزانه فرد اختلال ایجاد کند. پژوهشگران چند شاخصه برای تشخیص اضطراب اجتماعی تعریف کرده اند که به شرح ذیل می باشد:
- هراس فرد از موقعیت های اجتماعی که مورد توجه افراد دیگر قرار می گیرد و فرد بیمار در مرکز توجه باشد
- ترس از شرمنده شدن فرد در قبال قضاوت دیگران
- در مواقعی که در موقعیت های اجتماعی قرار می گیرد، دچار اضطراب شدیدی میشود
- فرار فرد از موقعیت هایی که از آن هراس دارد، مانند سخنرانی در یک جمع
- احساس اضطراب فرد به صورت دائمی با او است
- در مکان های شلوغ ضربان قلب افزایش پیدا می کند
- تعریق مداوم صورت
- سرخ شدن صورت
- لرزش دست ها و تارهای صوتی
- حالت تهوع
- فرار از ارتباط چشمی
علت اضطراب اجتماعی
علت مضطرب شدن می تواند به دلایل ارثی و اجتماعی باشد. احتمال بروز این بیماری در فامیل های درجه یک افراد بیمار، چند برابر است. یکی دیگر از اصلی ترین دلیل های فوبیای اجتماعی، تروماهای دوران کودکی میباشد. بدرفتاری افراد خانواده و جامعه با کودکان، در آینده سبب بروز اضطراب اجتماعی در فرد می شود که شدید ترین نوع اضطراب را فرد تجربه خواهد کرد.
درمان اضطراب اجتماعی
درمان جامعه هراسی می تواند توسط متخصص سلامت روان مورد درمان قرار گیرد. متخصص سلامت روان از ۲ طریق اقدام به درمان بیمار خواهد کرد: روان درمانی و دارو درمانی که هر دوی آنها موثر خواهد بود.
اگر که دچار عارضه ی اضطراب و جامعه هراسی هستید حتما برای سلامت روان خود اقدام کنید و به جلسات تراپی مراجعه کنید.
یک پاسخ
کاملا درسته، اضطراب اجتماعی دقیقا همینه