گاهی افراد احساس غم و یا اندوه کرده و یا احساس کنند که حتی علاقهای برای انجام فعالیتهای روزانه خود ندارند.
افسردگی در واقع یک اختلال ذهنی و روانی است که بر احساسات، درک فرد، طرز فکر و رفتار وی تأثیر منفی دارد. این اختلال ذهنی مسائل مختلف روانی و جسمانی را به دنبال دارد و بازدهی فرد را در زندگی، شخصی، حرفهای و اجتماعی کاهش میدهد. شدت افسردگی از حالت خفیف تا شدید متغیر است .
برخی از افراد آن را سایه ای سیاه توصیف می کنند که انگار در طول روز روی زندگی می افتد و انرژی افراد را میخورد.
علائم افسردگی
علائم افسردگی با توجه به وضعیت فرد و پیشرفت افسردگی در آن می تواند متفاوت باشد.
اختلالات افسردگی احساس غم گذرا نیست و بر اساس عم ، علائم حداقل باید به مدت دو هفته وجود داشته باشند تا بتوان گفت که فرد دچار افسردگی شده است.
بروز این علائم به اراده افراد نیست و فرد نقشی در بروز آن ها ندارد. افسردگی به صورت اپیزودی رخ میدهد. هر اپیزود آن هم ممکن است هفتهها یا ماهها طول کشد.
- اختلال در خواب : اختلال در خواب یکی از شایعترین علائم افسردگی بهشمار میرود. اکثر بیماران مبتلا به افسردگی این نشانه را دارند.
- احساس غم شدید :بیمار شاید بدون دلیل یا تنها به یک دلیل کوچک و غیر ضروری احساس غم شدیدی را تجربه کند و مرتباً گریه کند، احساس پوچی و ناامیدی داشته باشد.
- احساس خستگی شدید:احساس خستگی و کمبود انرژی مداوم یکی از شایعترین علائم افسردگی است. البته باید بگوییم که خستگی فرد افسرده با کسی که به دلایل دیگر مانند کمبود مواد معدنی خسته است، متفاوت است.
- عدم تمرکز: بیمار مبتلا به افسردگی در تمرکز کردن، تصمیمگیری و حتی به خاطر سپردن مشکل دارد. این علامت در او با اضطراب و استرس شدید یا قرار گرفتن در موقعیتهای خاص تشدید میشود.
- کاهش یا افزایش شدید وزن : این نشانه در افراد متغیر است و دستهای در اثر افسردگی دچار افزایش وزن میشوند و دستهای دیگر کاهش وزن.
- سرزنش خود : بیمار مبتلا به افسردگی مرتباً خود را سرزنش میکند، شکستهای گذشته را مرور میکند. و خود را بی مصرف و شکست خورده می داند در نتیجه احساس بیارزشی و گناه بر بیمار چیره میشود.
تمام موارد زیر و موارد دیگری که شناسایی آن وظیفه فرد متخصص است از نشانه های افسردگی و نیاز افراد به درمان است.
درمان افسردگی
بین ۸۰ تا ۹۰ درصد افرادی که دچار افسردگی میشوند را میتوان درمان کرد.
قبل از انجام شروع هرگونه درمانی، نیاز است که مصاحبه و معاینه بدنی انجام شود. همچنین برای میزان و نوع افسردگی تست ها و آزمونهای مختلفی وجود دارد. اما بهتر است که این آزمونها توسط یک فرد متخصص از فرد گرفته شود، تا بتوان با تشخیص مناسب، بهترین روش درمانی را برای فرد افسرده در نظر گرفت.
از روشهای مختلفی برای درمان افسردگی استفاده میشود. در ادامه به بررسی مهمترین این روشها خواهیم پرداخت.
- داشتن عادات جدید که حس خوبی به شما می دهد و همچنین ورزش کردن و فعالیت بدن تا حد زیادی بدن شما را برای درمان آماده می کند و بسیار به شما کمک خواهد کرد
- مشاوره و تراپی
- مصرف داروهای تجویز شده از سوی روانپزشک
- درمان سریع: در واقع همان بستری شدن در مراکز است تا تحت مراقبت های ویژه زیر نظر پزشکان متخصص قرار گیرند.
در کل برای درمان افسردگی، هر دورهی افسردگی که بیشتر از دو هفته طول بکشد، نیاز به درمان پیدا می کند هر چه درمان زودتر شروع شود، بهتر است. بالاترین احتمال بهبودی کامل از علائم و پیشگیری از شدیدتر شدن در صورت درمان زود هنگام اتفاق میافتد. بار افسردگی آنقدر عواقب زیادی را به دنبال خود دارد که تاثیر مخربی روی روابط، زندگی خانوادگی، سلامت جسم و کیفیت زندگی میگذارد.
افسردگی شدید و مزمن به ترکیب دارو و درمان شناختی رفتاری بهتر جواب میدهد. نشانههایی نظیر کاهش کجخلقی، افزایش انرژی، پریشانی کمتر،افزایش توانایی تمرکز، بازگشت میل جنسی و داشتن حس بهتر نسبت به خود حاکی از واکنش مثبت افسردگی به درمان است.
تحریک مغناطیسی مغز (TMS) برای درمان افسردگی چیست؟
تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS) روشی است که در آن از میدانهای مغناطیسی برای تحریک سلولهای عصبی در مغز برای بهبود علائم افسردگی بسیار شدید استفاده می شود. این روش غیر تهاجمی میباشد. از این روش معمولاً برای افسردگی های مقاوم به درمان استفاده میشود. در طول یک جلسه درمان افسردگی با تی ام اس، یک سیمپیچ الکترومغناطیسی در برابر پوست سر قرار میگیرد، این سیمپیچ پالسهای مغناطیسی را ارسال میکند.
انجام آن در دراز مدت میتواند پروسه افسردگی را کنترل و در نهایت درمان کند.
در این روش، یک یا دو سیم به سر فرد وصل میشود و جریان مغناطیسی به سر وارد می گردد تا جریان به بافتهای عمیق مغز که منشا بروز افسردگی است برسد. نوع و قدرت جریان الکتریکی در این روش اغلب همان است که در امآرآی مورد استفاده قرار میگیرد تقریبا ۶۰ درصد از افرادی که به داروهای ضد افسردگی واکنش نشان نمیدهند، با TMS درمان می شوند.
طبق مطالعات متعددی که در مورد اختلالات روانپزشکی و در زمینه متابولیسم مغز انجام شده، این نکته مطرح شده است که افزایش یا کاهش متابولیسم مناطق خاصی از مغز منجر به ایجاد علائم روانپزشکی از جمله افسردگی میگردد. به عنوان مثال افزایش فعالیت ناحیه پشتی جانبی پیش پیشانی راست یا کاهش فعالیت ناحیه پشتی جانبی پیش پیشانی چپ و یا عدم تقارن این دو ناحیه میتواند اختلال افسردگی اساسی ایجاد کند و فرد را درگیر این اختلال کند.
با این دستگاه می تواند این مناطق را هدف گرفت و مهار نمود.
امیدواریم این مقاله از پارسینو برای شما مفید بوده باشد.