زیتون، میوه ای کوچک و بیضی شکل، متعلق به خانواده ای از میوهها به نام drupes و با هسته ای غیر قابل خوردن است.
این میوه در منطقه مدیترانه و همچنین کالیفرنیا به طور طبیعی رشد میکند و به خواص و فواید بسیارش، مشهور است.
زیتون (olive)؛ یکی از قدیمی ترین درختان زراعی دنیا و در دسته «میوههای سنگی» قرار دارد که عنصری مهم در غذاهای سنتی مدیترانهای یاد میشود، البته امروزه در سراسر جهان کشت می شود.
ارزش غذایی زیتون
زیتون حاوی ۱۱۵ – ۱۴۵ کالری در هر(۱۰۰ گرم)، یا حدود ۵۹ کالری در هر ۱۰ زیتون است.
واقعیت های غذایی برای ۱۰۰ گرم از زیتون های رسیده :
کالری:۱۱۵
آب:۸۰ %
پروتئین:۰.۸ گرم
کربوهیدرات:۶.۳ گرم
شکر:۰ گرم
فیبر:۳.۲ گرم
چربی:۱۰.۷ گرم
اشباع شده:۱.۴۲ گرم
چربی غیر اشباع:۰.۹۱ گرم
انواع زیتون
- زیتون سبز: معروف ترین نوع در ایران و جهان این نوع زیتون است که در درمان کلسترول و فشار خون، رماتیسم، تب، کاهش یبوست و مقابله با کرم معده موثر است.
- زیتون سیاه: برای رشد این زیتون باید شرایط آب و هوایی مورد نظر را جهت پرورش آن تامین نمود. اسپانیا و ایتالیا از تولیدکنندگان اصلی زیتون سیاه هستند. به لحاظ خواص، خواص زیتون سیاه تفاوتی با سبز ندارد و تنها طعم و بوی قویتر دارد.
خواص زیتون
- رفع یبوست : این میوه با توجه به چربیهای سالمی که دارد، میتواند در تسهیل حرکات روده و درمان مشکل یبوست موثر باشد
- سلامت استخوان : بر اساس مطالعات، مصرف بالای زیتون در این مناطق میتواند دلیل این موضوع باشد. برخی ترکیبات در زیتون، از فرسودگی و تحلیل استخوانها جلوگیری میکنند.
- مبارزه با سرطان: طبق تحقیقات انجام شده بر روی زیتون، این میوه دارای ترکیبی به نام اولئوکانتال است که میتواند با سلولهای سرطانی مبارزه کند و آن ها را از بین ببرد.
- سلامت دستگاه گوارش: مصرف مکرر ویتامین E و چربی های اشباع نشده در زیتون،ع بر روده تاثیر مثبت گذاشته و همچنین عملکرد مراقبتی روغن زیتون بر زخم معده و ورم معده نیز بسیار است. روغن زیتون ترشحات صفرا و هورمونهای لوزالمعده را بسیار آسان تر کرده و در نتیجه میزان بروز سنگ کیسه صفرا را پایین می آورد.
- تنظیم فشار خون: یکی از فواید زیتون غنی بودن آن از پتاسیم است که در تنظیم فشار خون نقش پررنگی ایفا میکند.
- سلامت پوست: زیتون منبع عالی ویتامین E است که به عملکرد سلول ها، سیستم ایمنی بدن و سلامت پوست مراقبت می کند. ویتامین E موجود می تواند از پوست در مقابل اشعه ماوراء بنفش محافظت میکند.
- کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ : زیتون حساسیت بدن به انسولین را افزایش میدهد که یکی از راه حل های درمان دیابت نوع ۲ است. یک مطالعه که اخیرا روی ۴۱۸ فرد سالم صورت گرفته نشان داده رژیم غذایی مدیترانهای غنی از روغن زیتون خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را تا بیش از ۴۰٪ کاهش داده است.
- ترشح هورمون تستوسترون: زیتون و به ویژه زیتون سیاه، دارای مقدار مناسبی از اسیدهای چرب (امگا ۳) می باشد که هورمون تستوسترون را تحریک میکند. ترشح این هورمون تستوسترون ، باعث افزایش باروری و میل جنسی در مردان، تقویت اسپرمها و سالمتر شدن آنها میشود.
- آنتی باکتریال : مطالعات و تحقیقات نشان داده که روغن زیتون خالص و صددرصد طبیعی با هشت سویه از این باکتری مبارزه میکند که سه مورد از آنها به آنتی بیوتیکها مقاوم هستند.
- تقویت حافظه : این میوه حاوی پلی فنول ها هستن که یک ماده شیمیایی طبیعی است که استرس اکسیداتیو را در مغز کاهش می دهد.
علاوه بر این این میوه حاوی ویتامین E، کلسیم، آهن، آنتی اکسیدان، مس و غیره است که در بدن نقش حیاتی اجرا می کنند.
همچنین برای زنان باردار نیز می تواند در مقدار مناسب و توصیه شده توسط پزشک مناسب باشد.
زیرا این ماده به سلامت استخوان جنین، رشد جنین، سلامت دندان جنین کمک کند و همچنین از زایمان زودرس جلوگیری کند.
مضرات زیتون
این ماده مانند تمام مواد غذایی دیگر اگر به صورت بیرویه استفاده شود میتواند باعث ایجاد مشکلاتی در بدن شود. به خصوص زیتونهای فرآوری شده که حاوی مقادیر زیادی سدیم هستند و مصرف بیش از حد سدیم هم میتواند منجر به فشار خون بالا و افزایش خطر بیماری قلبی، سکتهی مغزی و مشکلات کلیوی شود.
همچنین بعضی از افراد ممکن است به این میوه حساسیت نشان دهند.
امیدواریم این بخش از مقالات پارسینو برای شما مفید بوده باشد.