مصرف مواد غذایی با طبع گرم به افزایش گردش خون و انرژی بدن بسیار کمک می کند. همچنین مواد غذایی با طبع گرم برای گرم کردن و رفع سردی مزاج نیز مفید است. به یاد داشته باشید که نباید از این مواد غذایی زیاد مصرف کنید زیرا مواد غذایی با طبع گرم برای درمان بیماریهای مختلفی مانند لرز، خستگی بیش از حد، کم خونی و… موثر هستند اما آسیب هایی نیز به بدن وارد می کنند که جبران ناپذیر است مانند درد معده، اسهال و یا استفراغ میشوند. تخریب سیستم ایمنی بدن هم در نتیجهی زیادهروی در مصرف غذاهای گرم ایجاد میشود اما به طور کلی مصرف مواد غذایی با طعم گرم با فوایدی بسیاری برای بدن همراه است.
اغلب غذاهای تند، شور و تلخ دارای طبع گرم هستند. غذاهای دارای طبع گرم به عنوان مکمل غذاهای سرد و تسکین دهنده ی دردهای مفصلی، خستگی مفرط و کسالت های پی در پی می باشند.
یکی دیگر از فواید مصرف غذاهای گرم، بهبود التهاب در بدن است. برای مثال زردچوبه دارای مقادیر زیادی از ماده ای به نام کورکومین وجود دارد که باعث کاهش التهاب می شود. در داروی آیورودیس هم که خاصیت ضدالتهابی دارد، از سیر و زنجبیل استفاده شده است. به طور کلی لیست غذاهای با طبع گرم میتواند مشکلاتی مثل آرتروز، سردرد و حالت تهوع را تا حدودی بهبود بخشند.
از فواید دیگر مصرف غذاها با طبع گرم و خشک مقابله با سلولهای سرطانی است. حتی در مواردی هم این سلولها به طوری کلی از بین می روند. یک مطالعه UCLA نشان داد که کپسایسین برای سلولهای سالم مفید است. اما میتواند رشد سلولهای سرطانی را از بین ببرد. این مادهی غذاهایی در برخی از غذاهای گرم مثل فلفل و دارچین دیده می شود.
از فواید دیگر آن تاثیرات غذاهای طبع گرم بر افزایش انرژی، گردش خون می باشد
عوارض مصرف زیاد غذاهایی با طبع گرم
- تپش قلب
- التهاب پوست
- گر گرفتگی
- سوزش ادرار
- گرمی کبد
یبوست
بی خوابی یا کیفیت پایین خواب
سردرد های شدید
تحریکات پوستی مانند آکنه، حساسیت، اگزما
انواع غذا با طبع گرم
در جدول زیر به برخی از خوراکی ها با طبع گرم اشاره شده است:
گوشت ها | بلدرچین، گوسفند، شتر، بوقلمون، گنجشک، شترمرغ، مرغ محلی، قرقاول، کبک و کبوتر، پاچه میگو |
انواع میوه ها | آناناس، انجیر، انگور، به، خرما، زیتون، گلابی،موز و نارگیل، انبه،خرمالو، بالنگ |
انواع آجیل | پسته، بادام کوهی، بادام تلخ و شیرین، فندق، کنجد و گردو |
صیفیجات | فلفل سبز، خربزه، بادمجان، طالبی |
سبزیجات | برگ چغندر، پیازچه، ترخون، پونه، نعنا، تره،شوید، شنبلیله، رازیانه، تره، جعفری، یونجه و مارچوبه، تربچه |
غده و ریشه | سیر، پیاز، موسیر، زردک، شلغم |
توت ها | شاتوت، فرنجمشک و قدومه |
بذر ها | تخم بالنگو، تخم ریحان، خاکشیر، |
ادویه ها | اسطوخودوس، بادرنجبویه، برگ بو، آویشن، پونه، رزماری، زنیان، فلفل، زنجبیل، زردچوبه، رازیانه، دارچین، خردل، زعفران، میخک، زیره |
در زیر به صورت خاصه به برخی از مواد با طبع گرم و خواص آن ها پرداخته ایم:
نخود گرم و تر است و مزه آن کمی به شوری و شیرینی گرایش دارد، برای مجاری ادراری مضر است زیرا بسیار ادرار آور است و بهتر است با روغن و کمی نمک استفاده شود. نخود سیاه دارو محسوب می شود.
لوبیا نیز گرم و تر است و از آن خون غلیظ تولید میشود همچنین بسیار باعث نفخ می شود و دیر هضم می گردد. برای معده زیان دارد.
کنجد گرم و تر و دیرهضم است. با اینکه خواص بسیار دارد و روغن ان مطلوب است، معده را ضعیف میکند و از آن خلط لزج تولید میشود.
گوشت گوسفند گرم و تر است ، بدن را گرم میکند و از آن خونی قوی تولید میشود. برای شهرها و فصل سرد مناسب تر بوده و بهتر است در شهرهای گرم یا تابستان بهتر است همراه مصلح آن که سماق است استفاده شود.
گوشت شتر گرم است و خون را گرم میکند. برای کسانی که بیماری سردی دارند مانند درد پشت و سرین مفید است.
لبنیات را اکثرا با طبع سرد می شناسیم اما برخی از ان ها طبع تقریبا گرمی دارند مثل : ماست چکیده، شیر گوسفند، کره، شیر میش (گرم و تر)
از مواد غذایی دیگر که دارای طبع گرم است می توان به روغن گاو، دنبه، روغن بادام تلخ و شیره انگور، موم عسل، کوهان شتر،گل سرخ، عسل،روغن زیتون،برنج کته ای،عرق گزنه، عرق نعنا، عرق شاهتره، نخوداب، حلوا اشاره کرد.
امیدواریم این مقاله در مجله ی عمومی پارسینو برای شما مفیده بوده باشد .