سردرد از آن درد هایی است که همگی آن را تجربه کرده ایم و میدانیم که چقدر میتواند اذیت کننده باشد؛ حال در نظر بگیرید که به طور مداوم در طول هفته و ماه دچار سردرد بشوید، آن هم سردردی یک طرفه، آزاردهنده است مگر نه؟ به این نوع سردرد می گویند میگرن ( Migraine )، نوعی متفاوت از سردرد که بسته به ژنتیک و سبک زندگی خود را بعد از دوران بلوغ نشان می دهد که هم اکنون بیش از ۱۰% از مردم جهان در حال تجربه آن هستند.
میگرن معمولا با تهوع و بی اشتهایی و گاهی با استفراغ و درد معده همراه است. همچنین میگرن در برخی از موارد سبب اختلال در زندگی شخص می شود به طوری که فرد خود را در اتاق حبس میکند و تا ساعت ها از درد به خود می پیچد. در ادامه با پارسینو همراه باشید تا با علائم میگرن، درمان و علت بروز آن آشنا شوید.
میگرن چیست؟
میگرن به اختلالی گفته می شود که در آن شخص با درد های متوسط تا شدید در نقاط مختلف سرش مواجه می شود و در بیشتر مواقع این درد به پشت چشم ها هم می رسد. معمولا درد میگرن نیمی از سر را در بر می گیرد و به صورت ضربان دار از ۲ ساعت تا ۷۲ ساعت می تواند ادامه داشته باشد. همچنین درد میگرن با فعالیت بدنی تشدید پیدا می کند و به همین علت بیشتر بیمارانی که از این بیماری رنج می برند ساعات درد خود را بر روی تخت شان می گذرانند. شایان ذکر است که بیش از یک سوم افراد مبتلا به میگرن نشانه هایی را قبل از بروز درد به صورت حسی دریافت می کنند که نشانه ای است از این که درد به زودی شروع خواهد شد.
علت بروز میگرن
بیشتر پزشکان معتقدند که میگرن به دلایلی از جمله ژنتیک، سبک و محل زندگی خود را بروز می دهد. بیش از دو سوم افراد مبتلا به میگرن، این درد را به صورت ارثی از خانواده به ارث برده اند و دلیل آن هم نوسانات سطح هورمون در خون می باشد. تغییراتی که در ساقه مغز و تعاملات آن با عصب سه قلو ایجاد میشود یکی از مسیرهای اصلی درد است که در میگرن دخیل می باشد.
بروز میگرن در زمان بلوغ در پسرها بیشتر دیده می شود تا دخترها، اما به صورت کلی بانوان بیشتر در معرض مبتلا شدن به میگرن قرار دارند، البته این بیماری در دوران حاملگی خود را کمرنگ
می کند و بلافاصله چند ماه بعد از زایمان دوباره باز می گردد.
میگرن نوعی اختلال می باشد که در رگ ها و عصب های بدن خود را ترشح می کند ولی به طور کلی سازوکار آن هنوز هم ناشناخته باقی مانده است.
علائم میگرن
میگرن می تواند در چهار مرحله علائم خود را نشان دهد که به شرح ذیل می باشند:
- پرودروم: احتمال دارد چند روز قبل از میگرن، متوجه تغییراتی در کیفیت روزمره مان شویم که عملا هشداری است برای بروز میگرن. این مرحله که پیش سردرد نام دارد شامل این علائم می باشد:
- یبوست و کار نکردن شکم
- افسردگی
- هوس های غذایی
- گرفتگی گردن
- تکرر ادرار
- خمیازه کشیدن بیش از حد معمول
- اورا: این مرحله ممکن است قبل از بروز میگرن یا در طول آن رخ دهد. اورا ( Aura ) یا هاله معمولا به صورت بصری به تدریج خود را نشان می دهد و حداکثر تا یک ساعت طول می کشد. علائم اورا عبارتند از:
- دیدن اشکال مختلف هندسی یا نقاط نورانی پر رنگ
- کم شدن قدرت بینایی
- سوزن سوزن شدن بازو یا پشت پا
- بی حسی یک طرفه صورت
- ضعف بدن
- مشکل در تکلم
- حمله میگرنی: این مرحله سخت ترین آن می باشد. شروع حملات میگرنی می تواند از ۲ ساعت الی ۷۲ ساعت ادامه پیدا کند و همچنین تعداد بروز آن برای هر شخص متفاوت است نسبت به شدت میگرن. در طول این حملات این علائم خود را بروز می دهند:
- درد یک طرفه سر، گاهی اوقات در دو طرف
- درد ضربان دار
- حساس شدن به نور
- حساس شدن به صدا
- حالت تهوع
- پست دروم: بعد از اتمام حملات میگرنی، احساس کوفتگی و خستگی گاها تا یک روز پدیدار می شود که می تواند سبب بروز گیجی و رنگ پریدگی در شخص شود. همچنین فعالیت بدنی سنگین نیز می تواند باعث درد دوباره سر شود.
درمان میگرن
منظور از درمان میگرن متوقف کردن علائم آزاردهنده آن می باشد و به طور کلی درمان دائمی برای این بیماری تاکنون یافت نشده است. این درمان موقت به عوامل زیر بستگی دارد:
- فراوانی و شدت سردرد ها
- همراه بودن سردرد با حالت تهوع
- بیماری های ضمیمه ای شخص
همچنین داروی هایی وجود دارد برای تسکین درد میگرن. قرص هایی نظیر ایبوپروفن و استامینوفن و همچنین برای جلوگیری از استفراغ می توان از آنتی امتیک استفاده کرد. داروهای تخصصی تری هم وجود دارد مانند تریپتان و ارگوتامین ها که استفاده از آن منوط به تجویز پزشک متخصص می باشد و مناسب افرادی است که مسکن های معمولی بر روی آنها تاثیر ندارد.