زردچوبه (Turmeric) گیاهی است از خانواده زنجبیل است که ریشه زرد رنگی دارد؛ گل این گیاه نیز دارای رنگهای سبز مایل به زرد می باشد. در قدیم بیشتر از خواص زردچوبه به دلیل داشتن رنگ زرد درخشانی که داشت برای رنگرزی پارچههای ابریشمی و پنبهای و انواع خوراکی بهره می بردند. زردچوبه در مناطق گرمسیری مانند هند، ایران و تایلند رشد میکند.
بیشترین مصرف زردچوبه به صورت پودر و به عنوان افزودنی می باشد که یعنی ما ایرانیان در طول روز بسیار از این گیاه پرخاصیت بهره می گیریم.
زردچوبه با فعالیتهای ضد التهابی، آنتیاکسیدانی و ضد باکتریایی خود، به عنوان یکی از قویترین ترکیبات گیاهی در طب سنتی شناخته شده است
در ایران و آسیا استفاده کردن از ادویهها و به خصوص زردچوبه بسیار موسوم است. به عقیده بسیاری از افراد زردچوبه صرفاً جنبه رنگ دهی به غذا دارد و نمیتوانیم خواص دیگری را از آن انتظار داشته باشیم. این در حالی است که زردچوبه با داشتن ماده فعال کورکومین میتوانند هم خواص دارویی و هم خواص درمانی بسیاری داشته باشند. مواد دیگری همچون برونئول و تورمرول و فلاندرن نیز از دیگر ترکیبات مهم زردچوبه محسوب می شوند.
برای اشنایی با فواید این گیاه در ادامه با پارسینو همراه باشید.
فواید زردچوبه
بر اساس تحقیقاتی که بر روی ترکیبات این ادویه انجام شده است، خواص بسیار زیادی برای آن نام برده شده است. در زیر به برخی از اصلی ترین این خواص خواهیم پرداخت :
- مناسب برای لاغری : وجود آنتی اکسیدانهای طبیعی در زردچوبه، این ماده برای کاهش وزن و چربی سوزی اهمیت بسیار زیادی پیدا کرده است. برای بهره بری این خاصیت زردچوبه بهتر است به سراغ نوشیدنی شیر طلایی بروید. این نوشیدنی از شیر، عسل و زردچوبه تشکیل شده است که میتواند اثر فوقالعاده زیادی را بر روی کاهش وزن داشته باشد.
- جلوگیری از لخته شدن خون : ادعا میشود مصرف منظم زردچوبه به محافظت در برابر لخته شدن خون کمک میکند. مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی نشان داد که زردچوبه خطر تجمع پلاکت را کاهش میدهد.
- موثر در درمان بیماری های التهابی : خاصیت ضد التهابی زردچوبه میتواند در کاهش التهابات بدن و مؤثر باشد. کورکومین، میتواند به تنظیم عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک کند و فعالیت آن را تنظیم نماید. این خاصیت میتواند در کاهش التهابات مرتبط با بیماریهای التهابی مانند آرتریت روماتوئید، آسم، آلزایمر، اپتیک نوریتیس و برونشیت ، کاهش علائم و عوارض بیماری التهابی رودهها (کرون) مفید باشد. خواص ضد التهابی زردچوبه میتواند به تسکین التهابات معده و روده کمک کرده و عوارضی مانند درد شکم، اسهال و خونریزی را نیز به صورت قابل توجهی کاهش دهد.
- جلوگیری از کلسترول : ادعا شده که با خوردن زردچوبه بیشتر از ابتلا به کلسترول خون بالا جلوگیری می کنید. این ادویه به تنظیم کلسترول کمک میکند.
- کمک به درمان بیماری های گوارشی :. زردچوبه میتواند به تنظیم فعالیت آنزیمهای کبدی کمک ویژه ای کند و هضم و جذب مواد مغذی را بهبود بخشد. زردچوبه همچنین میتواند به بهبود علائم سندرم روده تحریکپذیر (IBS) کمک کند. خواص ضد التهابی و ضد تشنج زردچوبه میتواند به کاهش التهاب و تسکین دردهای مرتبط با IBS کمک چشمگیری می کند .بعضی مطالعات نشان دادهاند که مصرف زردچوبه میتواند در کاهش علائم زخم معده و زخم دوازدهه نیز بسیار مؤثر واقع شود. خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی زردچوبه میتواند به بهبود التهابات معده و کاهش رشد باکتری هلیکوباکتر پیلوری، که عامل اصلی زخم معده است، کمک می کند.
- مسکن طبیعی : زردچوبه می تواند یک مسکن طبیعی به روشی مشابه پاراستامول باشد.در یک آزمایش بیماران مبتلا به آرتروز پس از افزودن مقدار بیشتری زردچوبه به رژیم غذایی، شاهد کاهش علائم بیماری شأن بوده اند.
- پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی : بسیاری از بیماریهای قلبی که امروزه دچار می شویم، در اثر مصرف غذاهای ناسالم و چرب رخ میدهند. زردچوبه میتواند چربی خون را تنظیم کرده و از گرفتگی رگها جلوگیری کند خواص زردچوبه در این زمینه، تقویت عملکرد قلب است. مصرف زردچوبه میتواند به تنظیم فشار خون، کاهش سطح کلسترول بد (LDL) و اکسیداسیون آن، و افزایش سطح کلسترول خوب (HDL) کمک کند. این خواص میتوانند در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی مانند آنژین صدری، ایسکمی قلبی و سکته قلبی مفید باشند. علاوه بر این، خواص ضد التهابی زردچوبه میتوانند در کاهش التهابات مرتبط با بیماریهای قلبی عروقی مؤثر باشند. التهابات مزمن میتوانند به آسیب رساندن به دیوارهی عروق، تشکیل پلاک آترواسکلروتیک و بروز چسبندگی پلاکها منجر شوند. زردچوبه میتواند به کاهش این التهابات کمک کند و در نتیجه، خطر بروز بیماریهای قلبی عروقی را کاهش دهد
- درمان و پیشگیری از افسردگی : افسردگی از جمله بیماریهای رایجی است که این روزها در بین افراد مختلف و به خصوص جوانان دیده میشود دو ترکیب موجود در زردچوبه که شامل کورکومین و فلوکستین میشوند، میتوانند خاصیت ضد افسردگی داشته باشند.
- کنترل چربی خون : تحقیقات نشان داده که مصرف زردچوبه میتواند سطح کلسترول و چربیهای مضر LDL در خون را کاهش دهد و بهبود نسبت کلسترول خوب به بد (LDL به HDL) را ایجاد کند.
خواص زردچوبه برای پوست
خاصیت ضد التهابی زردچوبه میتواند در کاهش التهابات پوست مانند جوش، آکنه مفید باشد همچنین زردچوبه میتواند به بهبود لکههای پوستی نیز کمک کند. خواص ضد اکسیدانی آن میتواند در مقابله با آسیبهای ناشی از اکسیداسیون پوست و کاهش تولید ملانین موثر عمل کند.
- درمان آکنه: مادهای موثر برای پیشگیری از بروز آکنه و جوش و همچنین درمان آنها می باشد.
- درمان جای زخم : کورکومین موجود در زردچوبه می تواند با کاهش التهاب و اکسیداسیون به بهبود زودتر زخمها کمک کند. مطالعات نشان دادهاند که زردچوبه میتواند بر بافت و کلاژن نیز تأثیر بگذارد
- رفع سیاهی دورچشم استفاده از زردچوبه و تهیه خمیر و یا ماسک زردچوبه سبب میشود تا این موضوع برطرف شود. با ترکیب زردچوبه، آب گوجه فرنگی و آرد میتوانید خمیر را تهیه کرده و هر بار به مدت ۱۰ دقیقه از ان استفاده کنید.
- کاهش چین و چروک : یکی دیگر از مواردی که میتواند مربوط به خواص زردچوبه برای بدن شود، در خصوص خاصیت این ماده در رفع چین و چروکهای پوستی است. برای این کار بهتر است حتماً از آرد زردچوبه به همراه آرد برنج و شیر استفاده کنید. ماسک زردچوبه را باید نیم ساعت بر روی صورت خود قرار دهید و به دفعات زیاد این کار را تکرار کنید تا نتیجه آن را ببینید.
مضرات زردچوبه
هر ماده ای در کنار تمام فوایدی که دارد می تواند مضراتی نیز به همراه داشته باشد، زردچوبه نیز از این قضیه مستثنی نیست :
حالت تهوع شدید، خونریزی، افت فشار خون، گرفتگی عضلات و ایجاد آلرژی