عرق خارشتر محصول و فرآوردهی گیاه خارشتر است، گیاه خارشتر را با نامهای دیگر از جمله خاربز، دوه تیکانی، یانداق، علف ترنجبین نیز در مناطق مختلف می شناسند.
این گیاه دارای خواص آرامش بخش، خواب آور و ضد سرفه و تقویتکننده جنسی است. عرق خارشتر از زمانهای قدیم مورد توجه طبیبان بوده است.
به گفته زیستشناسان، این گیاه قرنها پیش از ایران و افغانستان وارد کشورهای دیگر شد. پس از مدتی، پزشکان طب سنتی آیورودا در هند خواص ملین و ادرارآور قوی این گیاه را کشف کردند. گیاه خارشتر که عرق خارشتر از آن گرفته میشود در لوازم آرایشی و شیرینکنندههای طبیعی نیز یافت میشود.
در ادامه با پارسینو همراه باشید تا به خواص بی نظیر این گیاه بپردازیم.
گیاه خارشتر چیست؟
گیاه خارشتر، درختچهای چند ساله است این گیاه دارای خارهای تیزی است که ریشههای آن بسیار عمیق در خاک نفوذ میکنند که تمام خواص و فواید این گیاه را دارد.
خارشتر گیاهی مقاوم به سرما است که دارای ریشه عمیقی می باشد.
ریشههای خارشتر می تواند تا عمق۵ تا ۷ متر هم بروند. به وسیله اندام رویشی قلمه و بذر تکثیر می شود.
عرق خارشتر را از سرشاخه های گلدار گیاه خارشتر به دست می آورند.
فصل گلدهی این گیاه حدودا از ۱۵ اردیبهشت تا ۲۰ خرداد است.
خواص عرق خارشتر
- مُدرّ و مُسهل
- مناسب برای کبد: مصرف عرق خارشتر عوارض ناشی از کبد چرب را کاهش میدهد و از التهاب در سلولهای کبدی جلوگیری میکند.
- مناسب برای سنگ کلیه : در خارشتر، وجود ماده هایی همچون فلاونوئیدها، تاننها و تری ترپنها می تواند به درمان سنگ کلیه کمک کند
- درمان آرتروز : خارشتر دارای خواص ضد التهابی است، به همین علت از این گیاه برای کاهش علائم بیماری آرتروز استفاده می شود.
- درمان فشار خون: این گیاه مدر (ادرار آور) است، به افرادی که دچار فشارخون بالا (هایپرتنشن) هستند توصیه میشود برای درمان فشار خون بالا عرق خارشتر مصرف نمایند.
- بهبود یبوست و بواسیر: عرق خارشتر باعث بهبود روند هضم غذا میشود. مصرف عرق خارشتر موجب جلوگیری از ابتلا به یبوست و مشکلات بواسیر مانند سوزش، درد و تورم میشود.
- مناسب برای کاهش وزن و لاغری : این عرق چربیسوز به شما کمک میکند که از چربیهای اضافی راحت شوید.
- آنتی بیوتیک طبیعی : این عرق با تقویت سیستم ایمنی بدن از بدن در برابر عوامل بیماریزا مانند باکتری، ویروس، قارچ محافظت میکند و مشکلات تنفسی ناشی از سرما خوردگی، سرفه، آسم و برونشیت مبارزه کرده و به درمان آنها میپردازد.
- برای درمان ضعف اعصاب و درمان بیماری صرع موثر واقع می شود.
بهترین زمان مصرف عرق خارشتر
افرادی که از عرق خارشتر برای لاغری استفاده میکنند باید روزانه نصف لیوان از عرق خارشتر را با نصف لیوان آب ترکیب کرده و آن را میل کنند.
افرادی که برای کمک به دفع سنگ کلیه از عرق خارشتر استفاده می کنند باید روزانه دو فنجان عرق خارشتر را بنوشند.
بهترین زمان مصرف عرق خارشتر در بهبود وضعیت کبد یک تا دو ساعت بعد از غذا, صبح ناشتا همچنین قبل از خواب شبانه است.
مصرف عرق گیاهی خارشتر به صورت ناشتا، بهترین زمان برای استفاده از خواص این عرق گیاهی است.
مضرات عرق خارشتر
عرق خارشتر نیز مانند سایر گیاهان دارویی در کنار تمام خواص و فواید بینظیری که دارد، مضرات و عوارض جانبی نیز دارد. با توجه به طبیعت گرم و خشک عرق خارشتر زیادهروی در مصرف عرق خارشتر خطرناک خواهد بود. مصرف عرق خارشتر برای افرادی که مبتلا به بواسیر، اسهال خونی، حصبه، خون ادراری و آبله هستند مضر بوده و توصیه نمیشود.
در زمان بارداری و مادران شیرده با مشورت و تجویز پزشک متخصص میتوانتد از عرق خارشتر استفاده کنند.