شاید برای ما که همیشه از پدر و مادرمان شنیدهایم که نباید زیاد با کامپیوتر کار کنیم و انجام بازیهای ویدیویی به مدت طولانی میتواند سلامتمان را با خطر جدی روبهرو کند بعد از شنیدن این خبر که ویدیو گیمها برای کودکان مفید است کمی عجیب باشد. اما این یک واقعیت است و چند وقت پیش سایت خبری CNN دربارهی تاثیر مثبت بازیهای کامپیوتری روی ذهن و حافظهی کودکان مقالهای چاپ کرد. البته این سایت تنها شبکهی خبری نبود که در این مورد صحبت کرد و تقریبا تمام خبرگزاریها این موضوع را پوشش دادند.
اما آیا واقعا بازی های کامپیوتری برای کودکان مفید است؟ آیا همانطور که اعلام شده این موضوع میتواند به رشد تحصیلی، اجتماعی و جسمی کودکان کمک کند؟ همین سوالات باعث شد تا گشتی در بین مقالات علمی و بررسیهای روانشناسی بزنیم و ببینیم تاثیر بازی کامپیوتری بر ذهن و جسم کودکان چگونه است. البته خیلی هم کنجکاو شدم تا ببینم اگر تمام روز را به بازی بگذرانند تاثیر مثبت بیشتری روی آنها خواهد داشت یا نه.
چرا بازی های ویدیویی میتوانند مفید باشند؟
همهی والدین معتقدند که ویدیو گیمها میتواند تاثیرات منفی بر تمرکز کودکان داشته باشد. اما واقعیت این است که بازیها بخشی از زندگی عادی کودکانی است که در دنیای مدرن امروزی رشد میکنند، پس میتوانند به ابزاری قدرتمند برای کمک به رشد مهارتهای زندگی آنها تبدیل شوند.
درک این مزایا میتواند به والدین کمک کند تا بازیهایی مناسب با سن کودکان برای اوقات فراغتشان انتخاب کنند. همچنین به مربیها و معلمها کمک میکند تا از بازیها به عنوان بخش تکمیلی آموزش درسها و مهارتها استفاده کنند. این موضوع برای طراحان بازی و توسعهدهندگان بازی هم مهم است و به آنها کمک میکند تا بازیهای بیشتری در زمینههای مختلف آموزشی تولید کنند.
در سال ۲۰۱۰ مقالهی تحقیقاتی با عنوان «انگیزههای کودکان برای ویدیو گیمها در زمینهی رشد طبیعی» در Review of General Psychology منتشر شد که نتایج مطالعاتی که در دانشکدهی پزشکی هاروارد انجام شده بود را نشان میداد. این مطالعات از طریق انجام نظرسنجی و مصاحبه با بیش از ۱۰۰۰ دانشآموز در مدارس دولتی انجام شده بود.
۹ مزیت بازی های ویدیویی برای کودکان
بر اساس تحقیقات انجام شده مشخص شد ۹ دلیل عمده وجود دارد که میتواند ثابت کند انجام بازیهای ویدیویی برای رشد ذهنی، جسمی، اجتماعی و تحصیلی کودکان مفید هستند.
۱. بازی های کامپیوتری مهارت حل مسئله را آموزش میدهد
۲. میتواند باعث ایجاد علاقه به تاریخ و فرهنگ شود
۳. بازی ها به کودکان مهارت دوستیابی میآموزد
۴. کودکان را به ورزش کردن تشویق میکند
۵. ویدیو گیم لذت رقابت را افزایش میدهد
۶. فرصت تجربهی رهبری گروه را ایجاد میکند
۷. بازی های کامپیوتری باعث پرورش خلاقیت میشود
۸.میتواند فرصتهای آموزشی ایجاد کند
۹. ویدیو گیم میتواند باعث نزدیکتر شدن والدین و کودکان شود
مرور کلی
همانطور که متوجه شدید بازیهای کامپیوتری و ویدیویی دیگر به عنوان یک عامل حواسپرتی و گوشهگیر شدن کودکان به حساب نمیآیند؛ برعکس باعث افزایش مهارتهای ارتباطی و اجتماعی آنها میشود و کمک میکند جنبههای مختلف ذهنی خود را پرورش دهند. اگر شما از آن دسته والدینی هستید که دوست ندارید فرزندتان درگیر بازیهای ویدیوی و کامپیوتری باشد، برایمان بنویسید بعد از خواندن نظر محققان و متخصصان در این مورد چه احساسی دارید. آیا نظرتان نسبت به این موضوع تغییر کرده یا هنوز هم فکر میکنید این بازیها به کودکان آسیب میرساند؟
امیدواریم این مقاله در مجله ی عمومی پارسینو برای شما مفیده بوده باشد .