سروتونین و راهکارهای افزایش آن

shutterstock_115336411

سروتونین یکی از هورمون های ضروری بدن است که به آن هورمون شادی نیز میگویند. بسیاری از فعالیت های عصبی در بدن به کمک این هورمون صورت می پذیرد. این فعالیت ها بسیار فرآیند پیچیده ای دارند به نحوی که کمبود هورمون سروتونین در سطح مغز، تاثیرات به سزائی در ابعاد روانی و جسمی به همراه خود دارد.
برخی از نشانه های کمبود سروتونین در بدن شامل: افسردگی، استرس، کم خوابی و کم اشتهایی می باشد که با کمتر شدن ترشح این هورمون ارتباط مستقیمی دارند. در ادامه با پارسینو همراه باشید تا بیشتر با این هورمون و راه های افزایش سروتونین در بدن آشنا شوید.

سروتونین چیست؟

سروتونین نوعی هورمون حیاتی در بدن است که در بخش عصب مرکزی ترشح می شود. بهبود خلق و خوی و رفتار اجتماعی، تنظیم ساعت خواب، خوش بینی به مسائل روزمره، میزان اشتها به غذا و هضم آن از اصلی ترین دلایل ترشح سروتونین می باشد.

نقش سروتونین چیست؟

هورمون شادی

سروتونین نقش های متفاوتی در بدن دارد که در ادامه به هر یک از آنها خواهیم پرداخت.

  • خلق و خو: سروتونین یکی از اساسی ترین رکن های بهبود خلق و خوی می باشد. این هورمون در کنترل سطح اضطراب و افزایش خوش بینی به مسائل تاثیر دارد و از افسردگی در شخص جلوگیری می کند.
  • تنظیم ساعت خواب: الگوی خواب برگرفته از سطح سروتونین و میزان ترشح آن می باشد. اگر که مشکلات خواب شما را اذیت می کند احتمالا باید ترشح هورمون سروتونین را در بدن خودتان افزایش دهید.
  • اشتها: برای تنظیم اشتها، مغز از طریق سروتونین به معده سیگنال هایی ارسال می کند. این سیگنال های ارسالی از مغز است که احساس گشنگی و سیری را در ما ایجاد می کند.
  • تنظیم سطح درد: طبق تحقیقات صورت گرفته، سروتونین می تواند در کاهش حس درد نقش داشته باشد. به عنوان مثال این هورمون در کاهش درد های میگرنی بسیار کمک کننده خواهد بود.

افزایش سروتونین

سروتونین


برای افزایش سطح سروتونین در بدن، روش های متعددی ارائه شده است که به شرح ذیل می باشند:

  • تغذیه مناسب: داشتن رژیم غذایی سالم و مناسب می تواند تاثیر چشمگیری در افزایش میزان سروتونین داشته باشد. مصرف مواد غذایی که دارای تریپتوفان و کربوهیدرات می باشد می تواند منجر به بیشتر شدن سطح این هورمون در ما شود.
  • ورزش مستمر: فعالیت های ورزشی به صورت مستمر و منظم متناسب با شرایط شما می تواند میزان سروتونین بدن تان را افزایش دهد. ورزش های استقامتی مانند: پیاده روی، دویدن و دوچرخه سواری و شنا بسیار موثر می باشند در ترشح سروتونین.
  • نور آفتاب: قدم زدن در زیر نور آفتاب می تواند کمک شایانی به ترشح سطح سروتونین در مغز کند. این مورد به قدری اهمیت دارد که در کشورهای نزدیک به قطب شمال مانند سوئد، اکثر مردم به دلیل کمبود نور خورشید در فصول مختلف سال، در معرض افسردگی قرار دارند.
  • کاهش استرس: کمتر شدن استرس و آرامش ذهنی به ترشح سروتونین در بدن کمک می کند. مثلا مراقبه کردن و تمرینات تنفسی عمیق می تواند به کاهش استرس و ترشح بیشتر هورمون شادی کمک کند.
  • خواب منظم: خواب خوب، می تواند به افزایش عملکرد هورمون سروتونین کمک کند. این موضوع بسیار حائز اهمیت می باشد که شما از یک الگوی خواب درست و حسابی پیروی کنید.
  • اجتماعی تر بودن: طی بررسی های به عمل آمده، ارتباط گرفتن با دیگر مردم جامعه، منجر به بیشتر شدن هورمون شادی می شود.
  • تراپی: در صورتی که موارد ذکر شده برای شما کارساز نبود، برای رفع مشکل عدم ترشح سروتونین می توانید به جلسات روان درمانی و تراپی مراجعه نمایید تا از مشاوره های یک متخصص استفاده کنید.


همچنین داروهایی برای افزایش ترشح سروتونین طراحی شده است که به دستور پزشک معالج می توانید آنها را تهیه و مصرف نمایید. به عنوان مثال مهارکننده های بازجذب سروتونین مانند فلوکستین و سروترالین می توانند منجر به درمان افسردگی شوند.

سوالات متداول

  1. آیا میزان ترشح سطح سروتونین بر روی افسردگی تاثیر دارد؟ بله با ترشح هورمون شادی در بدن میزان افسردگی و اضطراب کاهش پیدا کرده و حس امید به زندگی در فرد بیشتر تجربه می شود.
  2. آیا کمبود سروتونین در مغز می تواند بر روی چهره فرد تاثیر بگذارد؟ با توجه به اینکه کمبود ترشح سروتونین می تواند منجر به کم اشتهایی، بی خوابی، بد خلقی و افسردگی شود، بله سروتونین کمبودش را در چهره فرد نمایش خواهد داد.
  3. در صورت داشتن علائم کمبود سروتونین چه باید کرد؟ در این صورت شما باید با یک روان پزشک جلسه مشاوره داشته باشید تا دلایل آن مشخص و سپس درمان شود.

مطالب پیشهادی
شیک شکلات
طرز تهیه شیک شکلات
رفتار درمانی شناختی
رفتار درمانی شناختی (CBT)
بهترین روش های سرمایه گذاری در ایران با سرمایه کم
پابه آب پاش نیوفیت
نیوفیت چیست؟
طرز تهیه باسلوق خانگی مخصوص عید نوروز 
آسانسورهایی که سازه و ساختمان شما را متمایز می‌کنند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *